بواسیر یکی از بیماری های مقعدی شایعی است که با توجه به شدت و علائمی که بروز میدهد، به انواع مختلفی تقسیم بندی میشود. این بیماری طی شرایط مختلف و افزایش فشار به رگ ها و پایه های عروقی ناحیه مقعد و رکتوم موجب آسیب دیدگی و تورم سیاهرگ های ناحیه مذکور میشود و علائم دردناک و ناراحت کننده ای را برای افراد ایجاد میکند. این عارضه را همیشه نمیتوان مشاهده کرد اما به شکل غده های قرمز و بی رنگ و برآمده ظاهر خواهد شد.
اما انواع همورئید چیست و چه علائمی دارد؟ در ادامه این مطلب با کلینیک لیزر شفا بهترین کلینیک درمان بیماریهای نشیمنگاهی تهران همراه باشید تا هر یک از انواع بواسیر را با هم بررسی کنیم:
چند نوع بواسیر داریم؟
چند نوع بواسیر داریم؟ ممکن است این سوال یکی از موضوعاتی باشد که ذهنتان را در گیر کرده باشد. بسیاری از افراد از انواع مختلف بیماری همورئید اطلاعی ندارند و فرض میکنند شدت و علائم بروز بیماری برای تمام بیماران یکسان است!
به طور کلی بیماری بواسیر بر اساس شرایط فرد به 3 نوع مختلف تقسیم بندی میشود که عبارتند از:
۱. بواسیر داخلی (Internal hemorrhoids)
۲. بواسیر خارجی (External hemorrhoids)
۳. هموروئید ترومبوزه (Thrombotic hemorrhoids)
اما هر کدام از آنها چه علائمی را از خود بروز میدهند؟ آیا شدت ابتلا به هر کدام از انواع بواسیر متفاوت است؟ در ادامه مطلب هر یک از علائم و ویژگی های انواع هموروئید را به طور کامل بررسی میکنیم:
بواسیر داخلی (Internal hemorrhoids)
زمانی که سیاهرگ های ناحیه راست روده (رکتوم) بر اثر عوامل مختلف دچار آسیب و تورم میشود، فرد در معرض ابتلا به بواسیر داخلی قرار میگیرد. در اکثر مواقع با رعایت برخی نکات ساده و جلوگیری از ابتلا به یبوست، هموروئید داخلی خود به خود از بین میرود و دیگر فرد نیازی به درمان های پیچیده ندارد.
البته گاهی اوقات با افزایش التهاب بواسیر داخلی، توده های همورئیدی همراه مدفوع از دهانه مقعد خارج میشوند و مجددا به داخل مقعد باز میگردد.
در حالت شدیدتر این بیماری، بالشتک های هموروئیدی به مرور به سمت پایین کشیده میشوند و از دهانه مقعد بیرون میزند. توده های بواسیر در این حالت به صورت یک بیرون زدگی ظاهر میشود که اصطلاحا به آن پرولاپس هموروئید نیز میگویند.
همانطور که اشاره کردیم پرولاپس همورئید در اثر افتادگی توده های بواسیری و بیرون زدگی از ناحیه مقعد اتفاق میافتد که شدت افتادگی به 4 درجه مختلف تقسیم میشود. در ادامه برای درک بهتر این موضوع توضیح مختصری از درجات مختلف بواسیر داخلی ارائه میدهیم:
جهت مشاوره و تعیین وقت برای درمان بواسیر داخلی همین حالا با کلینیک لیزر شفا به شماره ۰۲۱۲۲۳۶۱۰۷۱ تماس بگیرید.
درجه 1
در این مرحله فرد پرولاپس هموروئید را تجربه نمیکند چرا که هنوز بالشتکهای بواسیری دچار افتادگی نشدهاند. در این نوع از بواسیر سیاهرگ ها تنها گشاده شدهاند اما از مقعد بیرون نزده اند.
درجه 2
در این حالت هموروئید داخلی افتادگی دارد اما خود به خود به درون مقعد باز میگردد و تنها در زمانی پرولاپس اتفاق میافتد که فرد در هنگام اجابت مزاج، فشار زیادی به خود وارد کند.
درجه 3
زمانی که بیماری فرد پیشرفته تر میشود و التهاب توده های بواسیری افزایش میابد، پرولاپس هموروئید رخ میدهد. با این تفاوت که دیگر در این مرحله به درون مقعد باز نمیگردد و فرد مجبور میشود با فشار انگشت توده های هموروئیدی را به درون کانال مقعد باز گرداند. بهتر است بیمار در این شرایط قبل از احساس درد شدید یا عفونی شدن ناحیه، اقدامات لازم را برای درمان بواسییر داخلی انجام دهد.
درجه 4
در این مرحله بیرون زدگی هموروئید به حدی دردناک شده است که بیمار قادر به بازگرداندن توده بواسیری با فشار انگشت نیست و باید هر چه سریع تر برای رهایی از علائم آزار دهنده هموروئید تحت درمان های پزشکی قرار گیرد.
علائم بواسیر داخلی
به طور کلی زمانی که افراد به بواسیر داخلی مبتلا میشوند به دلیل اینکه عصب های حسی کمی در ناحیه رکتوم وجود دارد، معمولا درد یا ناراحتی خاصی را در این قسمت از بدن احساس نمیکنند و تنها نشانه ای که از هموروئید داخلی مشاهده میکنند خونریزی از مقعد حین اجابت مزاج و حرکات روده است. اما در مواقعی که بیماری پیشرفت کند و توده های بواسیری در ناحیه راست روده متورم تر از حالت قبلی خود شوند ممکن است بیمار علائم زیر را نیز تجربه کند:
- خارش مقعد
- سوزش مقعد
- خونریزی از مقعد و رکتوم
- احساس درد یا ناراحتی در ناحیه مقعد
- بیرون زدگی مقعد (پرولاپس هموروئید)
در صورتی که بواسیر داخلی موجب درد یا ناراحتی شدید شما شد یا تجربه خونریزی زیادی از ناحیه رکتوم داشتید، توصیه میشود در اسرع وقت به پزشک گوارش یا کلینیک لیزر شفا مراجعه بفرمایید تا هر چه سریع تر اقدامات پزشکی برای بهبودی شما صورت گیرد.
بواسیر خارجی (external hemorrhoids)
هموروئید خارجی همانند هموروئید داخلی در اثر آسیب و فشار بیش از حد به سیاهرگ های ناحیه مقعد ایجاد میشود. در این حالت توده های بواسیری در زیر پوست مقعد یا اطراف آن حالت برجسته و متورم ایجاد میکنند که البته ممکن است همیشه قابل رویت نباشد. ابتلا به بواسیر خارجی در اکثر مواقع در اثر زور زدن بیش از حد در حین اجابت مزاج اتفاق میافتد که میتواند برای فرد بسیار دردناک باشد.
علائم بواسیر خارجی
بواسیر خارجی میتواند علائمی مانند بواسیر داخلی بروز دهد اما با این تفاوت که به دلیل وجود عصب های حسی قوی در این ناحیه، ایجاد توده های بواسیری میتواند برای افراد در هنگام نشستن، فعالیت های بدنی یا هنگام اجابت مزاج بسیار دردناک باشد.
برآمدگی های گوشتی در ناحیه مقعد اغلب عارضه خاصی را برای فرد ایجاد نمیکند و به عنوان یک مشکل پزشکی جدی در نظر گرفته نمیشود؛ اما میتواند برای فرد بسیار دردناک باشد و زندگی روزمره و فعالیت های فرد را محدود یا حتی مختل کند. بنابراین برای رهایی از علائم ناراحت کننده آن نیاز است تا به پزشک متخصص مراجعه نموده و این عاضه را درمان کرد. علائم بواسیر خارجی عبارتند از:
- ایجاد برآمدگی در اطراف مقعد
- احساس سوزش و خارش در مقعد و اطراف آن
- خونریزی از مقعد یا مشاهده خون قرمز روشن بر روی دستمال کاغذی
- ایجاده توده، بالشتک، برآمدگی یا زائده های گوشتی و بواسیری در مقعد و اطراف آن
- درد شدید در ناحیه مقعد خصوصا هنگام نشستن، اجابت مزاج و یا سایر فعالیت های بدنی
برای درمان انواع بواسیر همین حالا کلیک کنید.
هموروئید ترومبوزه (Thrombotic hemorrhoids)
هموروئید ترومبوزه یکی دیگر از انواع بواسیر است که در اثر لخته شدن خون در هموروئید خارجی ایجاد میشود. خون لخته شده در سیاهرگ های بواسیر خارجی باعث قطع جریان خون به ناحیه شده و درد شدیدی را در مقعد ایجاد میکند. هموروئید ترومبوزه حاد، معمولا به صورت یک برجستگی دردناک، متمایل به آبی تیره و کبود رنگ دیده میشود و تقریبا به اندازه یک لوبیا در اطراف ناحیه مقعد نمایان میشود.
بر اساس آزمایشاتی که تاکنون بر بیماران صورت گرفته، محققان دریافتند ایجاد هموروئید ترومبوزه بیشتر در کسانی که به واسطه شغلشان تحرک کمتری دارند و برای طولانی مدت مینشینند یا میایستند ایجاد میشود. علاوه بر آن کسانی که ورزش های سنگین انجام میدهند یا یکباره جسم سنگینی را بلند میکنند بیشتر از سایر افراد به هموروئید ترومبوزه دچار میشوند.
هموروئید ترومبوزه تنها ظرف چند ساعت ایجاد میشود و ممکن است بدون نیاز به درمان به صورت خود به خود درمان شود. اما با این حال برای اینکه بتوانید در سریع ترین زمان ممکن از شر درد مزمن و شدید این عارضه رها شوید بهتر است تحت نظر یک پزشک درمان لازم را آغاز کنید.
به طور کلی موثرترین و سریع ترین درمان برای برطرف کردن هموروئید انجام لیزر co2 است که پیشنهاد میشود این کار را به یک پزشک ماهر در زمینه بیماری های مقعدی یا پزشکان کلینیک لیزر شفا بسپارید تا بهترین نتیجه حاصل شود.
علائم هموروئید ترومبوزه
علائم و نشانه های هموروئید ترومبوزه عبارت است از:
- ورم و التهاب
- احساس خارش در اطراف مقعد
- احساس سوزش در اطراف مقعد
- ایجاده توده های سفت در نزدیکی مقعد شما
- احساس درد شدید هنگام راه رفتن، نشستن، اجابت مزاج
- هموروئید ترومبوزه داخلی یا خارجی ممکن است به رنگ های آبی، بنفش، خاکستری، قهوه ای تیره یا سیاه ایجاد شود.
جهت مشاوره و تعیین وقت برای درمان انواع بواسیر همین حالا می توانید از طریق واتساپ یا تلگرام ارتباط داشته باشید.
علت های بروز انواع هموروئید
همانطور که در مطلب توضیح دادیم، عارضه نشیمنگاهی بواسیر دارای انواع مختلفی میباشد که به وجود آمدن آنها میتواند علل یکسان داشته باشد. بواسیر تدریجی ایجاد میشود. علت به وجود آمدن انواع بواسیر به شرح زیر است:
فشار زیاد در ناحیه مقعد: یکی از علل اصلی بروز هموروئید، فشار زیاد و مداوم در ناحیه مقعد است. این فشار میتواند به دلیل اشتراک عواملی مانند یبوست مزمن، تنش در زمان مدفوع شدن، بارداری، زایمان طبیعی، نشستن طولانی و نقشه بیش از حد در توالت و وزنهای سنگین برروی ناحیه مستقیم ایجاد شود.
ضعف عروق و وریدها: در برخی افراد، عروق و وریدهای ناحیه مستقیم ضعیف تر هستند، که این میتواند به مستعد شدن آنها نسبت به هموروئید یا بواسیر منجر شود.
عوامل ژنتیکی: برخی افراد به دلیل عوامل ژنتیکی و وراثت، در معرض خطر بیشتری برای بروز هموروئید قرار میگیرند. اگر فردی در خانواده شما
با هموروئید مواجه بوده است، شما نیز احتمال بروز آن را دارید.
در صورت داشتن هرگونه ابهام و یا سوالی درباره انواع بواسیر در انتهای همین صفحه (بخش کامنت) سوالتان را مطرح نمایید. کلینیک لیزر شفا در اولین فرصت پاسخگوی سوالات شما خواهد بود.
سن بالا: با پیر شدن، عروق و وریدهای ناحیه مستقیم ضعیفتر میشوند و مستعد شدن به بروز هموروئید افزایش مییابد.
عوامل موثر کننده: برخی عوامل مانند سیگار کشیدن، مصرف الکل، نادرست بودن رژیم غذایی (کمبود فیبر و مایعات)، نشستن طولانی در توالت، عدم فعالیت بدنی منظم و چاقی میتوانند به بروز انواع هموروئید مؤثر باشند.
بارداری: هموروئید در دوران بارداری، افزایش فشار در ناحیه مستقیم و تغییرات هورمونی میتوانند عواملی باشند که بروز این بیماری را تسهیل میکنند.
به طور کلی، بروز هموروئید معمولاً به عواملی مانند فشار زیاد در ناحیه مستقیم، ضعف عروق، عوامل ژنتیکی و عوامل زندگی مرتبط است. در صورت بروز علائم مربوط به هموروئید، بهتر است به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا تشخیص دقیق و درمان مناسب را برای شما تعیین کند.
روش های درمانی برای انواع بواسیر چیست؟
زمانی که شما به بیماری بواسیر یا هموروئید مبتلا میشوید پزشک معالج با توجه به علائم بیماری، درجه و مرحله بیماری و همینطور شرایط شما، مناسب ترین راه را برای بهبود و تسکین علائم انتخاب میکند. اما به طور کلی 3 روش برای درمان بواسیر داخلی و همچنین بواسیر خارجی وجود دارد که در ادامه هر یک از این تکنیک ها را برایتان به اختصار توضیح میدهیم:
درمان خانگی برای انواع بواسیر
یکی از ساده ترین روش های درمانی، راهکارهای خانگی است که در صورت خفیف بودن بیماری میتوانید با رعایت برخی نکات به تسکین علائم کمک کنید از جمله:
- مصرف غذاهای پر فیبر مانند انواع میوه ها و سبزبجات
- نوشیدن مایعات فراوان به جز الکل و نوشیدنی های حاوی کافئین
- استفاده از مسکن های بدون نسخه مانند ایبوپروفن، استامینوفن و …
- استفاده برخی گیاهان دارویی در صورتی که به این گیاه حساسیت نداشته باشید
- استفاده از حمام سیتز (نشستن در وان آب گرم) برای تسکین درد و خارش توده های مقعدی
درمان انواع بواسیر با دارو
در شرایطی که علائم بیماری خفیف باشد و ناراحتی کمی برای شما ایجاد کند، پزشک معالج با تجویز برخی داروها ماننداستفاده از پماد، شیاف، کرم یا پدهای بدون نسخه به تسکین علائم و همینطور درمان بیماری بواسیر کمک میکند. این داروهای تجویز شده میتوانند شامل فندق جادوگر، لیدوکائین یا هیدروکورتیزون باشد.
جراحی انواع بواسیر با چاقو (جراحی سنتی هموروئید)
در صورتی که سایر روش ها موثر واقع نشود ممکن است پزشک معالج شما جراحی با چاقو که یک روش سنتی در درمان هموروئید محوب میشود را پیشنهاد دهد. در این عمل، فرد تحت بیهوشی عمومی قرار میگیرد و سپس جراح با استفاده از تیغ و چاقو جراحی، توده های بواسیری را از بدن جدا میکند. این نوع از درمان با عوارضی مانند درد و خونریزی و یا ابتلا به عفونت همراه است و دوره نقاهت در آن طولانی تر خواهد بود.
درمان انواع بواسیر با لیزر
قطعا یکی از بهترین و موثرترین تکنیک ها برای درمان بواسیر داخلی، بواسیر خارجی و هموروئید ترومبوزه استفاده از لیزر درمانی است. استفاده از لیزر پر توان co2 بدون نیاز به بیهوشی و تنها با بی حسی موضعی قابل انجام است.
در این تکنیک درد و خونریزی برخلاف جراحی سنتی به حداقل خود میرسد و امکان ابتلا به عفونت وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر و کسب اطلاعات دقیق تر درباره مزایای لیزر بواسیر بر روی لینک کلیلک کنید.
چه زمانی برای معالجه بواسیر به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورتی که علائم بواسیر شما شدید و باعث ایجاد مشکلاتی شده باشند و هچنین علائم زیر را دارید، توصیه میشود به یک پزشک مراجعه کنید:
- اگر علائم شما پس از چند روز بدون تغییر بهتر نشود.
- اگر درد شما شدید و نتوانید به طور طبیعی مدفوع کنید.
- اگر علائم شما پس از استفاده از درمان خانگی بهبود نیابند.
- اگر تشخیص بواسیر خود را قطعی نمیدانید و نیاز به ارزیابی تخصصی دارید.
- اگر خونریزی از بواسیر شما ناگهانی و شدید باشد و همراه با سردرد، سرگیجه یا ضعف باشد.
در هر صورت، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا بواسیر را تشخیص دهد و درمان مناسب را برای شما تعیین کند. پزشک شما میتواند به شما درباره روشهای درمان انواع بواسیر، تغییرات در رژیم غذایی و سبک زندگی، و در صورت لزوم درمانهای دارویی یا جراحی را توصیه کند.
برای مشاوره رایگان درمان بواسیر، با پزشکان و متخصصان کلینیک لیزر شفا اینجا کلیک کنید.